Mezgame kojines

Šiltos megztos vilnonės kojinės – visuomet iškyla prieš akis jas mezganti močiutė. Gerai pas ką yra močiutė ( o gal kaimynų močiutė), kuri  numegs jums kojines penkiais virbalais .  O jei neturite tokios močiutės? Taigi imkite virbalus, siūlus ir mokykitės kartu su mumis. O jau kai išmoksite – sau, šeimai, vaikams galėsite numegzti – o kai pačios tapsite močiutėmis – anūkams. Taigi – suteikime savo kojoms truputėlį “ šiltos laimės“.

Kojinių mezgimui geriausia išsirinkti siūlus, kurių sudėtis pavyzdžiui 38% vilna, 37% medvilnė, 25% poliamidas. Galima rinktis ir kitokios sudėties siūlus – bet tvirtesnės, ir ilgiau tarnaus, be to nesusivels skalbimo mašinoje kojinės numegztos iš siūlų, kurių sudėtyje yra sintetikos. Bet jei nebijote šių rūpesčių ir norite natūralaus pluošto – pasirinkimas lieka Jūsų. Mūsų tikslas – išmokti numegzti kojines.

Kojines mezgame penkiais virbalais. Užmestų akių skaičius turi būti lyginis. Priklausomai nuo mezgimo tankumo, siūlų storio, vienai kojinių porai gali prireikti apie 70 g ~ 150 g vilnos.

Suskirstysime kojinę dalimis:

  1. Atnarėlė.
  2. Atnara.
  3. Užkulnis.
  4. Kulnas.
  5. Pėda su kelčiu.
  6. Pėdos tiesioji dalis.
  7. Pirštų dalis.

Norint sužinoti, kiek akių turėtume apmesti darbo pradžioje, turime išmatuoti koją taip, kaip parodyta paveikslėlyje.

  1. Apimtis virš čiurnos kauliuko.
  2. Apimtis per keltį.

Suskaičiuojame šių dviejų apimčių vidurkį, t.y. sudedame abu skaičius ir daliname iš dviejų. Pvz., jei 1-mas matas – 23 cm, o 2 -asis – 27 cm, tai 23 cm + 27 cm = 50 cm; 50 cm : 2 = 25 cm.

Toliau numezgame pavyzdėlį tam, kad apskaičiuoti, kiek akių turime apmesti, norint gauti 25 cm.

Mes megsime kojinaites, kurioms apmetame 48 akis ir jas po lygiai, t.y. po 12 paskirstome ant keturių virbalų. Kojinaitę pradedame megzti nuo atnaros. Atnara mūsų kojinaitėje iš pradžių mezgama stulpeliu 1 ger., 1 išv., norimo ilgio.

Vėliau atnara iki užkulnio mūsų kojinaitėje mezgama gerosiomis akimis. Tada akys padalijamos į dvi dalis po 24. Tai darome taip. Pririšame raudoną siūlą prieš trečią virbalą, numezgame 12 trečio virbalo akių 1 ger., 1 išv., tada mezginį apsukame ir mezgame 24 akis stulpeliais 1 ger., 1 išv..

Turime po 12 akių ant pirmo ir antro virbalo (žali siūlai), ir 24 akis ant trečio virbalo (raudoni siūlai).

Toliau raudonu siūlu mezgame kulną stulpeliais 1 ger., 1 išv.. Kulno eilių aukštis turėtų sudaryti apie 2/3 akių skaičiaus.

Užkulniui akis reikia padalinti į tris lygias dalis ( 3 kart po 8 akis). Mezgame melsvu siūlu, lygiuoju mezgimu.

Atskiriame 8 vidurines akis. Kiekvienos eilės gale 1 paliktųjų akis sumezgama kartu su kraštine viduriniųjų 8 akių akimi. Nuėmus abiejose pusėse po 8 akis, kulno mezgimas baigtas.

Toliau megsime apskritai.

Tamsiai mėlynu siūlu išmezgamos 8 užkulnio akys, kulno šoniniame krašte surenkama 10 akių, išmezgamos 24 paliktosios akys ir kulno kitame šoniniame krašte taip pat surenkama 10 akių.

Toliau mezgama lygiuoju mezgimu. Kas 4-ta ir 8-ta eilė viena kraštinių 24 priekinių akių akis sumezgama kartu su viena iš kulno šone surinktų akių.

Taip mezgama lygiuoju mezgimu lygiai iki mažojo kojos piršto ir tada pradedama nuleisti.

Sumezgamos dvi priešpaskutinės 1-ojo virbalo akys, 1-a ir 2-a akis 2-ojo virbalo. Toliau sumezgamos 2 priešpaskutinės 3-iojo virbalo akys, o taip pat 1-a ir 2-a 4-ojo virbalo akys sumezgamos kartu.

Lieka dar 8 akys, siūlas nukerpamas, pertraukiamas per akis ir viduje prisiuvamas.

Keturi būdai, kaip numegzti kulną ir pirštų dalį

 1. Pirmas būdas

2. Antras būdas

3. Trečias būdas

4. Ketvirtas būdas

Mezgant iškilo neaiškumų? Galite padėti? Norite paklausti kaip megzti? Turite gerų patarimų? Apie visa tai galite paklausti ir pasikalbėti  Rankdarbių namų kambaryje – Mokomės megzti.

Daugiau megztų,  nertų kojinių galime rasti mūsų facebook puslapyje, gal tai pažadins fantaziją ir padės atsirasti savai idėjai:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.359676320744750.81664.311444925567890&type=3

 

 

 

Paskelbta Megztos pirštinės, kojinės, Mezgimas, Mezgimo pamokos, Pamokos svetainėje ir pažymėta , , , . Įrašyti į adresyną.

5 Responses to Mezgame kojines

  1. vida prapuolenis sako:

    man labai patiko,bet ar nebutu geriau ,jei video visa tai parodytumet.man kaip pradedanciai tai yra daug neaiskumu

  2. vida sako:

    Labai atsiprasau uz toki mano komentara,bet man nepatiko cia mezgamas kojines kulnas,seip as mezgu kitaip.

  3. mokau sako:

    Mezgu kojines Vilniuje, pagal Jūsų individualų užsakymą. Teirautis tel. 862254993
    Jei siūlus parūpinsite jūs, tai kojinių pora jums kainuos tik 5 Lt, kojinių dydis visiškai nesvarbus. Jei mezgu aš iš savo siūlų, tai kojinių poros kaina = 5 Lt + siūlų kaina.
    Mano numegztų kojinių pavyzdžiai http://www.skelbimai.lt/skelbimas/mezgu-kojines-pagal-uzsakyma-mezga-kojines-5149042

  4. Linngo86 sako:

    Kokius siūlus naudojate kojinėms siūti bei kur perkate? Gal kam teko išbandyti siūlus kojinėms iš https://nuogosavys.lt/produkto-kategorija/siulai/siulai-kojinems/ atrodo gan platus pasirinkimas ir kainos patrauklios :)

Parašykite komentarą