Tunisietiškas nėrimas

Tunisietiškas nėrimo būdas yra mažai paplitęs, bet turintis daug privalumų. Didžiausias iš jų – nėrinys praktiškai nesitampo, nei į ilgį, nei į plotį. Taigi nėra pavojaus, panešiojus rūbą, išvysti išsitampiusias alkūnes, maišu tapusį sijono ar palto užpakalį. Antra – tunisietiškam nėrimui sunaudojama apie 20% mažiau siūlų. Šis būdas taip pat labai patogus freeform nėrime ,sujungiant ir įterpiant motyvus.

Tunisietiškas nėrimas yra neriamas naudojant tam tikslui skirtus vąšelius 35-45 cm ilgio. Neriant ilgas vąšelis laikomas taip pat kaip virbalas. Paprastai toks vąšelis yra su ribotuvu, kaip virbalai. Būna ir prailgintų lanksčių vąšelių. Tunisietiški vąšeliai taip pat būna įvairių dydžių, kaip ir paprasti vąšeliai.

Tunisietiškas nėrimas ypatingas tuo, kad neriama tik iš gerosios pusės, neapverčiant nėrinio -iš dešinės į kairę, o sekančią eilutę, iš kairės į dešinę. Nėrinys pradedamas, kaip ir paprastame nėrime, nuo pynelės. Kiekviena eilė neriama per du kartus. Pirma – iš dešinės į kairę padaromos kilputės per visą nėrinio plotį, antra (atgal) – iš kairės į dešinę visos surinktos kilputės suneriamos iš eilės po dvi (gaunasi lyg ir įnerta pynelė).

Nėrimo raštas priklauso nuo to, kaip surenkamos kilputės pirmoje eilėje. Kiekvienoje eilėje susidaro horizontalios ir vertikalios kilpos, ir raštas keisis nuo to, į kokią kilpą įveriamas vąšelis pirmojoje eilutėje: į vertikalią kilpą, į kilpą horizontalią ar po ja, ar vąšelis kabinamas už priekinės, ar užpakalinės vertikalios kilpos, į horizontalią ir vertikalią kilpą kartu, iš karto į kelias kilpas, naudojami užmetimai, pynutės kilpos, nėrimo siūlą laikant prieš stulpelį arba už stulpelio. Kiekvienas šis kilpų nėrimo būdas turi savo žymėjimo ženklą.

Paprasto tunisietiško stulpelio žymėjimas:

Paprasto tunisietiško stulpelio nėrimas

 

 

Tunisietiško stulpelio (TS) sandara

 

Kilpų surinkimo būdai tunisietiškame nėrime

 

Dalį knygos apie tunisietišką nėrimą (rusų k.)  galite pamatyti čia

Dar truputis vaizdinės  medžiagos iš youtube.com:

Kaip pridėti akių

Kaip nuimti akis

Išvirkščioji tunisietiška akis

 

 

Paskelbta Nėrimas, Nėrimo vąšeliu pamokos, Pamokos svetainėje ir pažymėta , , , . Įrašyti į adresyną.

Parašykite komentarą